Hur och när ska jag rengöra min PAP-mask? | ResMed Sverige

Hur och när ska jag rengöra min PAP-mask?

Håll din PAP-mask ren för bästa hållbarhet och förslutning. Det ger dig också en fräschare och bekvämare behandlingsupplevelse. Användarguiden till din mask innehåller fullständiga rengöringsinstruktioner, men här ger vi dig svar på några vanliga frågor. Vi hoppas att de ska vara till nytta för dig!

Hur ofta ska jag rengöra masken och huvudbandet? 

Du bör rengöra masken varje dag eller efter varje användningstillfälle. Du bör rengöra huvudbandet en gång i veckan.

Handtvätta masken och huvudbandet genom att försiktigt gnugga dem i varmt vatten (ca 30 grader) med ett milt diskmedel. Skölj alla komponenter ordentligt i rent vatten och låt dem lufttorka skyddade från direkt solljus. Mer detaljerad information finns i användarguiden till masken och i avsnittet nedan.

Hur ska jag rengöra min mask?

Användarguiden till din mask innehåller detaljerad information om rengöring av den specifika modellen.

Följande rengöringsanvisningar gäller de flesta masker:

Varje dag, eller efter varje användningstillfälle

En gång i veckan

Obs! Huvudbandet kan tvättas utan att tas isär. Vid första tvätten kan färgen fälla. Om någon komponent fortfarande är smutsig efter att du har tvättat den, eller har synliga tecken på slitage (t.ex. sprickor, missfärgningar eller revor) ska den bytas ut.

Du kan också använda Rengöringsservetter för PAP-mask, som är särskilt bra att ha när du är på resande fot. Rengöringsservetterna av 100 % bomull är ett snabbt, enkelt och praktiskt sätt att rengöra masken.

Läs mer om användning av ozonrenare med ResMed-produkter.

Kan jag köpa ersättningsdelar?

Ja. Alla ResMeds komponenter, inklusive mjukdelar och nya masksystem, kan köpas separat. Du kan köpa hela masker eller komponenter till masker i vår webbshop eller genom din vårdgivare.

Enkla steg till en bättre PAP-upplevelse

Önskar du att PAP-behandlingen vore enklare eller mer behaglig? Har du frågor om hur du rengör och underhåller utrustningen? Vår kostnadsfria e-bok är full med förslag och tips för att du ska få en mer behaglig PAP-behandling.

Sömn, snarkning och sömnstörningar
ResMed-e-bok-4-pågående-PAP-behandling-omslag
Hur kan du göra din behandling bekvämare?
ResMed-e-bok-4-pågående-PAP-behandling-förhandsvisning-a
Ta hand om PAP-utrustningen
ResMed-e-bok-4-pågående-PAP-behandling-förhandsvisning-b