Tips för bättre sömn | ResMed Sverige

Bra vanor för en bättre sömn

Sömn är oerhört viktigt för hälsan. Längtar du efter att sova bättre så att du får mer energi på dagarna? Snarkar du och vill få hjälp att sluta? Oavsett vilket är det viktigt att skapa positiva sömnvanor. Här är våra bästa sömntips som hjälper dig att sova gott och känna dig utvilad när du vaknar.

Sju tips för bättre sömn

Lev aktivt. Få in vardagsmotion

Ju mer aktiv du är under dagen, desto lättare blir det för dig att koppla av och somna på kvällen. Du behöver inte träna hårt – det räcker med lugnare aktivitet, som att gå i trappor eller ta en promenad, kanske till och från jobbet? Vardagsmotionen gör skillnad.

Lägg bort mobiltelefon, dator och surfplatta, stäng av tv:n

Lägg undan telefonen minst en timme innan du lägger dig. Det blå ljuset från elektroniska enheter som telefoner, surfplattor och bärbara datorer stimulerar hjärnan. I stället kan du varva ned med en bok, lite musik, dämpad belysning eller kanske ett varmt bad.

Prioritera din sömn

Ett riktigt bra tips för att sova bättre är att gå och lägga sig vid samma tid varje kväll. Försök att hålla samma sömnschema både under veckorna och på helgerna.

Undvik koffein

Vi är alla olika, men för de flesta tar det 3-5 timmar för kroppen att bryta ned koffein. Därför bör du undvika koffeinhaltiga drycker från och med sex timmar före läggdags. Ditt morgonjag kommer att tacka dig.

Din vikt gör skillnad för sömnen

Övervikt och fetma är riskfaktorer för snarkning och sömnapné. Dålig sömn gör det också lättare att gå upp i vikt och svårare att gå ner i vikt. Vi vet att det kan vara svårt. Men om du vill sluta snarka och få möjligheten till en bättre sömn, kan några kilo göra skillnaden. Var fysiskt aktiv i din vardag.

Gör sovrummet till en lugn oas

En skön madrass och stödjande kuddar. Mörkläggningsgardiner eller persienner. Lägg undan jobbet. Ett rofyllt rum, ett rum för avkoppling. Om du ser till att sovrummet blir en vilsam, lugn oas blir det lättare att somna och sova gott hela natten.

Undvik alkohol

Även mindre mängder alkohol på kvällen kan ge en sämre sömnkvalitet och göra att du vaknar under natten och inte kan somna om.1 Dessutom kan lättare snarkning förvärras till obstruktiv sömnapné.2 Att dra ned på alkoholen ger ofta bättre sömn och kan också lindra snarkning.

Vilka är fördelarna med sömn? Varför är det så viktigt?

God sömn är en del av en god hälsa, eftersom hjärnan och kroppen får möjlighet att bland annat:

  • Varva ner, återhämta sig och bearbeta intryck
  • Ge hjärta och kärlsystem livsnödvändig vila
  • Bilda nya celler för att ersätta de gamla
  • Stärka sitt immunförsvar.
glad apnépatient med sin son

Allt om sömn, snarkning och sömnstörningar

Vill du sova bättre? Störs du av snarkningar? Den här kostnadsfria e-boken innehåller information som hjälper dig att förstå sömn, snarkning och sömnstörningar. Den är framtagen för att ge dig den kunskap du behöver för att ta tag i problemet.

Sömn, snarkning och sömnstörningar
ResMed-ebok-1-sömn-snarkning-omslag
Sover du tillräckligt?
ResMed-ebok-1-sömn-snarkning-förhandsvisning-b
7 tips för bättre sömn
ResMed-ebok-1-sömn-snarkning-förhandsvisning-a

Referenser:

  1. Thakkar et al. Alcohol disrupts sleep homeostasis. Alcohol 2015; 49(4).
  2. Scanlan et al. Effect of moderate alcohol upon obstructive sleep apnoea. Eur Respir J. 2000; 16.
  3. Sleep-disordered breathing affects 34% of men and 17% of women aged between 30-70 Peppard et al. Increased Prevalence of Sleep-Disordered Breathing in Adults. Am J Epidemiol. 2013 (5.17).