Hur och när ska jag rengöra min befuktare? | ResMed Sverige

Hur och när ska jag rengöra min befuktare?

Att regelbundet underhålla och rengöra befuktaren gör att den fungerar bättre och du får en fräschare upplevelse av din behandling Här har vi samlat svaren på några vanliga frågor om hur man håller sin befuktare ren.

Hur ofta ska jag rengöra befuktaren till min behandlingsapparat?

Användarguiderna till våra bebefuktare innehåller information om hur du rengör din specifika typ av apparat och dess komponenter. Du kan ladda ner en kopia av användarguiden från supportsidan för din befuktare.

Som regel bör du rengöra vattenbehållaren varje dag i ljummet vatten med ett milt diskmedel, sedan skölja den ordentligt och låta den torka skyddad från direkt solljus. En gång i månaden bör du kontrollera om befuktaren visar några tecken på slitage och byta den om den är sprucken, grumlig eller anfrätt.

Använd inte något av dessa preparat för att rengöra befuktaren, eftersom lösningarna kan skada och förkorta livslängden för produkten:

  • Blekmedel, klorin-, alkohol- eller ammoniakbaserade lösningar
  • Fuktgivande, antibakteriell eller glycerinbaserad tvål
  • Mjukgörande medel och icke godkända avkalkningsmedel

 

rengöring av din cpap-fuktare

Hur ska jag rengöra min befuktare? 

Detaljerade anvisningar om rengöring av befuktaren finns i apparatens användarguide. För din bekvämlighet finns här några rengöringsinstruktioner för ResMeds uppvärmda befuktare:

Varje dag

Töm behållaren och torka av den noggrant med en ren engångsduk eller trasa. Låt den lufttorka, men inte i direkt solljus.

 


En gång i veckan

Tvätta befuktaren och luftslangen i varmt vatten med ett milt diskmedel.

Skölj delarna ordentligt i rent vatten och låt dem torka. Utsätt dem inte för direkt solljus.

Torka av apparatens utsida med en torr eller lätt fuktad trasa.

Obs! Efter demontering kan du maskindiska behållarlocket, plattan och basen. Använd ett program för ömtålig disk eller glas (använd bara översta hyllan). Om du ser vita pulveravlagringar i vattenbehållaren kan du rengöra den med en lösning bestående av 1 del hushållsättika till 10 delar vatten.

Läs mer om användning av ozonrenare med ResMed-produkter.

Hur ofta ska jag rengöra min ClimateLine- eller SlimLine-slang? Hur rengör jag den?  

I bruksanvisningen för luftslangen finns detaljerade rengöringsinstruktioner. Som regel ska du varje dag ta bort luftslangen genom att dra på fingergreppen på manschetten. Häng slangen på en ren och torr plats till nästa användning.

Obs!

  • Häng inte luftslangen i direkt solljus eftersom den med tiden kan hårdna och slutligen spricka.
  • Tvätta inte luftslangen i en tvätt- eller diskmaskin.

En gång i veckan bör du ta bort luftslangen från din behandlingsapparat och -mask genom att dra på fingergreppen på manschetten och sedan rengöra luftslangen i ljummet vatten och ett milt oparfymerat diskmedel. Skölj luftslangen ordentligt och låt den torka på en plats utan direkt solljus och/eller värme. Koppla tillbaka luftslangen till luftutsläppet och masken nästa gång du använder din utrustning.

Kontakta din vårdgivare om du har fler frågor om rengöring av befuktare och tillbehör.

clean-climateline-air-tubing-resmed

Enkla steg till en bättre PAP-upplevelse

Önskar du att PAP-behandlingen vore enklare eller mer behaglig? Har du frågor om hur du rengör och underhåller utrustningen? Vår kostnadsfria e-bok är full med förslag och tips för att du ska få en mer behaglig PAP-behandling.

Sömn, snarkning och sömnstörningar
ResMed-e-bok-4-pågående-PAP-behandling-omslag
Hur kan du göra din behandling bekvämare?
ResMed-e-bok-4-pågående-PAP-behandling-förhandsvisning-a
Ta hand om PAP-utrustningen
ResMed-e-bok-4-pågående-PAP-behandling-förhandsvisning-b