Hur och när ska jag rengöra min PAP-mask?| ResMed

Hur och när ska jag rengöra min PAP-mask?

Håll din PAP-mask ren för bästa hållbarhet och förslutning. Det ger dig också en fräschare och bekvämare behandlingsupplevelse. Användarguiden till din mask innehåller fullständiga rengöringsinstruktioner, men här ger vi dig svar på några vanliga frågor. Vi hoppas att de ska vara till nytta för dig!

Hur ofta ska jag rengöra masken och huvudbandet? 

Du bör rengöra masken varje dag eller efter varje användningstillfälle. Du bör rengöra huvudbandet en gång i veckan.

Handtvätta masken och huvudbandet genom att försiktigt gnugga dem i varmt vatten (ca 30 grader) med ett milt diskmedel. Skölj alla komponenter ordentligt i rent vatten och låt dem lufttorka skyddade från direkt solljus. Mer detaljerad information finns i användarguiden till masken och i avsnittet nedan.
Läs mer om användning av ozonrenare med ResMed-produkter.

Hur ska jag rengöra min mask?

Användarguiden till din mask innehåller detaljerad information om rengöring av den specifika modellen.
Följande rengöringsanvisningar gäller de flesta masker:

Varje dag, eller efter varje användningstillfälle

Ta isär maskk​omponenterna (se användarguiden för instruktioner). Om du har en näskuddemask ska du ta ur kuddarna ur maskramen.

Blötlägg och tvätta de separerade maskkomponenterna noga (med undantag för huvudband och mjuka skydd) genom att försiktigt gnugga dem i varmt vatten (ca 30 grader) med ett milt diskmedel. Torka av hudsmuts och -fett från mjukdelen efter användning för optimal maskförslutning. Detta gäller inte för AirTouch F20.

Använd en mjuk borste för att rengöra ventilen och andra roterande delar på masken som behöver rengöras, till exempel swiveln, swivelringen och kulleden.

 

Inspektera varje del och rengör på nytt vid behov tills du ser att delen är helt ren.

Skölj alla komponenterna ordentligt i vanligt vatten och låt dem lufttorka skyddade från direkt solljus.

 

Sätt ihop masken igen när alla komponenter inklusive ventilen är torra (se användarguiden för instruktioner).

En gång i veckan

 

Handtvätta huvudbandet och de mjuka skydden med ett milt tvättmedel om de är en del av masken.

Skölj noggrant, krama ur vattnet ur huvudbandet och låt det lufttorka skyddat från direkt solljus.

 

Obs! Huvudbandet kan tvättas utan att tas isär. Vid första tvätten kan färgen fälla. Om någon komponent fortfarande är smutsig efter att du har tvättat den, eller har synliga tecken på slitage (t.ex. sprickor, missfärgningar eller revor) ska den bytas ut.

Du kan också använda Rengöringsservetter för PAP-mask, som är särskilt bra att ha när du är på resande fot. Rengöringsservetterna av 100 % bomull är ett snabbt, enkelt och praktiskt sätt att rengöra masken.

Kan jag köpa ersättningsdelar?

Ja. Alla ResMeds komponenter, inklusive mjukdelar och nya masksystem, kan köpas separat. Du kan köpa hela masker eller komponenter till masker i vår webbshop eller genom din vårdgivare.

Enkla steg till en bättre PAP-upplevelse

Önskar du att PAP-behandlingen vore enklare eller mer behaglig? Har du frågor om hur du rengör och underhåller utrustningen? Vår kostnadsfria e-bok är full med förslag och tips för att du ska få en mer behaglig PAP-behandling.

Sömn, snarkning och sömnstörningar
ResMed-e-bok-4-pågående-PAP-behandling-omslag
Hur kan du göra din behandling bekvämare?
ResMed-e-bok-4-pågående-PAP-behandling-förhandsvisning-a
Ta hand om PAP-utrustningen
ResMed-e-bok-4-pågående-PAP-behandling-förhandsvisning-b

Ta reda på mer

För att upprätthålla behandlingskvaliteten och få en bekväm upplevelse är det viktigt att byta ut masken och dess komponenter regelbundet.

Läs mer

Det är enkelt att byta ut din utrustning för ResMeds CPAP-, APAP- och bilevellösningar så att du kan fortsätta att få en effektiv sömnapnébehandling.

Läs mer

Att regelbundet underhålla och rengöra befuktaren gör att den fungerar bättre och du får en fräschare upplevelse av din behandling

Läs mer