Om behandling av sömnapné | ResMed

Behandling av sömnapné

Obstruktiv sömnapné är en allvarlig sömnstörning som inte kan botas. Däremot är det enkelt att behandla den. En effektiv behandling har många fördelar för den som lider av sömnapné. Det minskar risken för flera allvarliga medicinska problem och för olyckor. Det hjälper dig till en bättre nattsömn, ett bättre humör och mer energi på dagarna. En god sömn ger en bättre livskvalitet.

Vilken sömnapnébehandling ska du välja?

PAP-behandling av sömnapné

Sömnapné behandlas ofta med en PAP-apparat. Behandlingen innebär att PAP-apparaten förser dig med tryckluft genom en PAP-mask, som placeras över näsa och mun eller bara över eller under näsan, för att hålla luftvägen öppen medan du sover. Det kan kännas märkligt till en början att använda apparaten och masken, men de flesta vänjer sig snabbt. Och det är väl värt det. Genom att behandla din sömnapné får du en bättre hälsa och en ökad livskvalitet.

 

Behandling med antiapnéskena

Vissa har det svårare att vänja sig vid PAP-behandling eller vill ha ett annat alternativ. Och det finns alternativ. Behandling med en antiapnéskena. ResMeds beprövade antiapnéskena heter Narval, och den kan användas av de som har lindrig till medelsvår sömnapné eller som snarkar.

 

Fördelar med PAP-behandling
och sömnapnébehandling

Oavsett om du väljer PAP-behandling eller en antiapnéskena är det viktigt att du gör behandlingen varje natt och under så många timmar som möjligt. En effektiv behandling mot sömnapné ger dig en bättre hälsa och en ökad livskvalitet.

fordelar-med-somnapnebehandling

Hur gör jag för att få behandling?

Om du misstänker att du har sömnapné ska du prata med din läkare. Läkaren ställer frågor om dina symtom, och om läkaren misstänker att du har sömnapné eller någon annan sömnstörning kan du få genomgå en sömnregistrering. Med rätt diagnos kan du få rätt behandling så att din hälsa blir bättre och du får mer energi.

Patienter och deras berättelser ur verkligheten

Här berättar patienter som får sömnapnébehandling om sina personliga erfarenheter. De pratar om både för- och nackdelar och delar med sig av tips om PAP-behandling.

Ta reda på mer om sömnapné

Hör verkliga patienter som berättar om hur sömnapnébehandling har fungerat för dem.

Berättelser

Gör vårt kostnadsfria sömntest. På bara fem minuter får du veta om du kan vara i riskzonen för sömnapné.

Gör testet här

Sömnapné är en allvarlig sömnstörning. Det vanligaste symtomet är snarkning, men det finns också andra tecken att vara uppmärksam på.

Läs mer