Behandling av sömnapné

Obstruktiv sömnapné är en allvarlig sömnstörning som inte kan botas. Däremot är det enkelt att behandla den. En effektiv behandling har många fördelar för den som lider av sömnapné. Det minskar risken för flera allvarliga medicinska problem och för olyckor. Det hjälper dig till en bättre nattsömn, ett bättre humör och mer energi på dagarna. En god sömn ger en bättre livskvalitet.

Vilken sömnapnébehandling ska du välja?

CPAP-behandling av sömnapné

Sömnapné behandlas ofta med en CPAP-apparat. Behandlingen innebär att CPAP-apparaten förser dig med tryckluft genom en CPAP-mask, som placeras över näsa och mun eller bara över eller under näsan, för att hålla luftvägen öppen medan du sover. Det kan kännas märkligt till en början att använda apparaten och masken, men de flesta vänjer sig snabbt. Och det är väl värt det. Genom att behandla din sömnapné får du en bättre hälsa och en ökad livskvalitet.

 

Behandling med antiapnéskena

Vissa har det svårare att vänja sig vid CPAP-behandling eller vill ha ett annat alternativ. Och det finns alternativ. Behandling med en antiapnéskena. ResMeds beprövade antiapnéskena heter Narval, och den kan användas av de som har lindrig till medelsvår sömnapné eller som snarkar.

 

Fördelar med CPAP-behandling
och sömnapnébehandling

fordelar-med-somnapnebehandling

Oavsett om du väljer CPAP-behandling eller en antiapnéskena är det viktigt att du gör behandlingen varje natt och under så många timmar som möjligt. En effektiv behandling mot sömnapné ger dig en bättre hälsa och en ökad livskvalitet.

Hur gör jag för att få behandling?

Om du misstänker att du har sömnapné ska du prata med din läkare. Läkaren ställer frågor om dina symtom, och om läkaren misstänker att du har sömnapné eller någon annan sömnstörning kan du få genomgå en sömnregistrering. Med rätt diagnos kan du få rätt behandling så att din hälsa blir bättre och du får mer energi.

Patienter och deras berättelser ur verkligheten

Här berättar patienter som får sömnapnébehandling om sina personliga erfarenheter. De pratar om både för- och nackdelar och delar med sig av tips om CPAP-behandling.