Börja behandlingen med rätt CPAP-mask | ResMed

Behandling med rätt mask för dig

Din behandling fungerar bäst om du använder en CPAP-mask som passar just dig. Det kan kännas överväldigande att försöka hitta rätt bland olika modeller och storlekar. Vi hjälper dig.

Vilka typer av masker finns det?
Vad är skillnaden mellan dem?

Det finns tre huvudtyper av masker: helmasker, näsmasker och näskuddemasker. Och två olika utformningar: slang vid näsan eller slang uppe på hjässan. När masken känns bekväm, passar din livsstil och har en tät förslutning för en effektiv behandling – då har du hittat rätt!

Näskuddarna sitter under näsan, precis vid näsborrarna. De är smidiga, ger ett bra synfält och kan användas tillsammans med glasögon.

Näsmasker täcker näsan. De är mindre och lättare än helmasker men täcker ett större område än näskuddemasker.

En helmask är bäst om du andas genom munnen, eftersom den täcker både näsa och mun.

Hur vet jag vilken typ av mask som passar mig bäst?

Vilken masktyp som är rätt för dig beror mycket på dina personliga behov och önskemål. Rådgör med din vårdgivare och prova olika sorters masker för att ta reda på vilken som känns bäst för dig. Det är viktigt att välja en mask som känns bekväm, så att du säkert kommer att använda den. Här är några tips när du väljer mask:

  • Några viktiga faktorer för maskvalet är din ansiktsform, din ansiktsbehåring, huruvida du använder glasögon eller inte, om du har lätt att känna dig instängd, om du vill kunna läsa eller titta på tv när du använder masken, osv
  • Prata med andra personer som använder mask
  • Läs recensioner av masker online
  • Fundera på hur du helst sover (på rygg, mage eller sidan) och om du brukar röra mycket på dig när du sover.

Om du brukar andas genom munnen bör du välja en helmask.

Se vårt sortiment av CPAP-masker

AirFit 30-serien - ResMed Sweden

AirFit 20-serien

Air20-serien är en av ResMeds mest avancerade serier med CPAP-masker hittills. Mjukdelarna är tillverkade av silikon eller minnesskum och den innovativa designen är inspirerad av ResMeds mest framgångsrika maskprodukter. De intuitivt utformade maskerna är enkla att använda, tillpassa och underhålla, och mjukdelar i InfinitySeal-silikon eller UltraSoft-minnesskum och särskilda For Her-modeller gör det lätt att hitta rätt passform.

airfit-30-series-masks-resmed

AirFit 30-serien

Maskerna i AirFit 30-serien har designats för rörelsefrihet. Den ultrakompakta designen gör att du kan sova och röra dig som du vill, komma närmre din sängkamrat och sova lugnt och avslappnat. Hitta tillbaka till en mer naturlig sömn utan att kompromissa med passform eller komfort. Få mer frihet att vara dig själv.

Känslig hud? Irritation? Röda märken?
Vi hjälper dig.

Våra maskmjukdelar är tillverkade av silikon, som är ett hypoallergent material som används i medicintekniska apparater och produkter. Tydliga allergiska reaktioner mot silikon är oerhört sällsynta. Vissa kan uppleva hudirritation eller få trycksår eller blåsor när de använder en mask, men detta beror vanligtvis på något annat än allergi.
Om du drabbas av ömhet eller irritation kan det bero på att:

  • Huvudbandet sitter för löst eller för hårt. Försök med att justera remmarna. Masken ska sitta så löst som möjligt samtidigt som den sluter tätt mot ansiktet
  • Maskens passform kan vara fel på grund av att modellen inte passar dig eller att du har fel storlek. I bruksanvisningen för din mask finns information och tips om tillpassning. Du kan också prata med din vårdgivare om andra modeller och masktyper som du kan använda
  • Masken är utsliten. Kontrollera maskens mjukdel och ram för att upptäcka eventuella tecken på slitage, stelhet, sprickor eller skador, och byt ut de delar som är i dåligt skick
  • Masken är smutsig. Silikon kan absorbera smuts, till exempel fett, svett, partiklar eller krämer från huden, och en längre tids kontakt med denna smuts kan irritera huden.

Vill du prova vår helmask med mjukdel i minnesskum, AirTouch F20? Gå till produktsidan

Hur gör jag för att tillpassa en mask?

Din vårdgivare hjälper dig att tillpassa masken på rätt sätt när du inleder behandlingen. Bruksanvisningen för din mask innehåller också all information du behöver om tillpassning. Följande faktorer påverkar maskens passform:

cpap-masks-position

Din ställning

Hur masken sitter beror i hög grad på din ställning. En mask som passar bra när du sitter upp kanske inte passar alls när du ligger ned. Det beror på att musklerna i ansiktet förändras när du lägger dig ned, och de slappnar förstås av ännu mer när du sover. Därför ska masken alltid tillpassas när du ligger i din vanliga sovställning, oavsett om det är i en säng utan kuddar eller i en fällbar fåtölj.

cpap-masks-size

Storlek

Om du måste dra åt masken tills den sitter obekvämt för att få en bra förslutning innebär det att du har fel maskstorlek. Observera att storlekarna kan variera mellan olika masktyper. Prata med din vårdgivare som kan hjälpa dig att hitta en mask i rätt storlek.

fit-cpap-mask-headgear

Storlek

Masken ska sitta så löst som möjligt samtidigt som den sluter tätt mot ansiktet. Om huvudbandsremmarna känns som att de sitter för löst eller för hårt ska du försöka justera dem, eller byta ut huvudbandet om det är gammalt eller utslitet.

Om du har svårt att hitta en mask med bra passform kan du läsa bruksanvisningen för masken för att få mer information, eller prata med din vårdgivare eller hjälpmedelscentral.

Om masken har rätt passform men fortfarande inte känns bekväm kan du behöva en annan typ av mask. I ResMeds utbud finns helmasker, näsmasker och näskuddemasker. Det kan vara så att en viss masktyp och/eller vissa maskmodeller passar dig bättre än andra. Kontakta din hjälpmedelscentral eller se ResMeds fullständiga utbud av masker här.

Vanliga frågor

Det kan ta lite tid att hitta den mask som passar dig bäst.

En viktig faktor för beslutet kan vara hur du andas under behandlingen. Andas du till exempel mer genom munnen än genom näsan, eller är du ofta täppt i näsan?

Om du vet att du inte har några problem med att andas genom näsan när du använder mask kan du förmodligen använda en näsmask eller en näskuddemask.

Om du andas genom munnen (munandning) kan du prova en helmask, eller kanske använda hakrem för att hålla munnen stängd när du sover.

Munläckage innebär att du sover med öppen mun så att luft ”läcker ut” under behandlingen.

Vissa sover alltid med öppen mun, medan andra bara munandas när näsan är täppt. Munläckage kan orsaka en hel del obehag och du kan bli torr i munnen. (Det kan också orsaka så pass höga ljud att du eller din sängkamrat vaknar av det.)

Om det här bara händer dig då och då kan det räcka med att använda en hakrem för att hålla munnen stängd, eller så kan du använda en befuktare för att minska risken för nästäppa.

Om du ofta drabbas av munläckage kan du behöva använda en helmask som täcker både näsa och mun. Det innebär att ingen luft läcker ut även om du andas genom munnen när du sover.

Syftet med masktillpassning är att skapa en effektiv förslutning (så att ingen luft läcker ut) utan att det påverkar komforten.

Om luft läcker ut från masken (maskläckage) eller ur munnen (munläckage) blir behandlingen inte lika effektiv.

Det bästa sättet att få en effektiv förslutning är att tillpassa masken innan du ansluter luftslangen eller startar behandlingsapparaten. Om du tar på dig masken med lufttrycket aktiverat kan mjukdelen/näskuddarna rynkas, veckas eller vridas vilket kan leda till läckage.

Vecken som uppstår i mjukdelen/näskuddarna kan vara väldigt små och kanske inte känns alls. Det kan göra att du behöver dra åt masken väldigt hårt för att få en bra förslutning, så att det blir obekvämt. Att dra åt masken för hårt kan också orsaka läckage, och det bör därför undvikas.

När masken sitter bra på ansiktet kan du starta luftflödet. Du kan behöva göra mindre justeringar när apparaten är på för att se till att förslutningen fortfarande är effektiv.

Det är normalt att det tar lite tid att tillpassa masken i början. Du kan använda en spegel eller be någon annan kontrollera om mjukdelen/näskuddarna sitter rätt.

De maskproblem som vissa upplever beror ofta på fel i tillpassningen. Olika tillpassningsprocedurer används för varje masktyp, så följ alltid instruktionerna i din bruksanvisning eller videoklippen.

Lägg så mycket tid som möjligt på att vänja dig vid masken. Öva på att ta på och av den och att ta loss luftslangen på dagen så att du känner dig bekväm med att göra det under natten.

Kom ihåg att du inte förväntas veta precis hur du ska använda masken direkt från början. Det tar tid att öva och vänja sig, och med tiden kommer du att lära dig att använda masken på ett sätt som passar dig.

Tveka inte att ta kontakt med din vårdgivare och be om hjälp om det behövs.

Om du inte lyckas få en effektiv förslutning ska du också kontakta vårdgivaren. Du kanske behöver en annan mask eller storlek.

Målet är att hitta en mjukt åtsittande passform – masken ska varken sitta för löst eller för hårt.

Om du har fel maskstorlek är det svårt att få masken att sitta bekvämt och att få en bra förslutning.

Om du har problem med masken läser du bruksanvisningen för att kontrollera att du har tillpassat den rätt. Kontrollera också att masken inte har några veck.

För många användare kan det vara så att flera storlekar passar. Om din mask fortsätter att läcka luft (framför allt kring näsryggen, om du har en näs- eller helmask) kan du prova med en annan maskstorlek.

Det är inte nödvändigtvis så att män behöver större maskstorlekar och kvinnor mindre. Vilken maskstorlek du behöver beror på ditt ansiktes unika mått och proportioner.

Om det till exempel pyser eller piper från masken beror det förmodligen på läckage. Även masker med riktigt bra passform kan ha små läckage, men det ska i stort sett inte läcka någon luft alls förutom vid ventilen. Mindre läckor kan åtgärdas med lite tillpassning.

Om du ofta har rodnader eller märken i ansiktet när du vaknar kan du försöka justera masken så att du får en effektiv förslutning med mindre tryck mot ansiktet.

Här är några tips om det inte fungerar:

  • Kontrollera att du har rätt maskstorlek
  • Mjuka omslag kring huvudbandsremmarna ger extra skydd mot märken i ansiktet
  • Använd Gecko-näsdynor för att ge extra vaddering mellan mjukdelen och huden
  • Om du använder en näsmask eller näskuddemask kan du växla mellan att använda näsmask (som täcker näsan) och näskuddemask (som placeras vid näsborrarna). Det lindrar trycket mot olika delar av ansiktet.

Om du använder helmask kan du prova en AirTouch-mjukdel med minnesskum.

I bruksanvisningen för din mask finns felsökningstips som kan hjälpa dig att minska risken för märken i ansiktet. Om du fortfarande får rodnader och märken i ansiktet efter att ha provat olika lösningar ska du kontakta din vårdgivare eller hjälpmedelscentral.

Det är viktigt att du rengör masken enligt beskrivningen i bruksanvisningen för att du ska få största möjliga nytta av utrustningen och därmed bra effekt av behandlingen.

Vissa människor vill också gärna fortsätta med välbekanta produkter i stället för att prova något nytt.

I så fall kan det vara så att det finns stora förbättringar och lösningar på dina behandlingsproblem som du inte känner till. På ResMed arbetar vi hårt med att ständigt förbättra våra produkter och skapa nya funktioner som ger dig bästa möjliga behandling och komfort.

Här får du veta mer om när och hur du ska rengöra och byta ut masken.

”Slangdragning” innebär att slangen drar i masken vilket påverkar förslutningen och orsakar läckage.

Om du inte märker att detta händer kanske du börjar dra åt masken av fel anledning, vilket kan orsaka mer läckage.

Många masker designas för att klara ett visst mått av slangdragning. Starta apparaten och dra lätt i slangen, så känner du hur slangdragning känns.

Rör dig i sängen så att du märker om slangen ger tillräckligt med rörelseutrymme, och ser hur lång slang du faktiskt behöver. För de flesta masker finns det längre slangar för de som behöver det.

Ta reda på mer om sömnapné

Om du precis har fått diagnosen kanske du har frågor eller funderingar, eller behöver lite tips och råd. Vi finns här för att hjälpa dig att få en så smidig start som möjligt på CPAP-behandlingen.

Börja här

Här berättar patienter som får sömnapnébehandling om sina personliga erfarenheter. De pratar om både för- och nackdelar och delar med sig av tips om PAP-behandling eller behandling med antiapnéskena.

Berättelser

Fungerar min sömnapnébehandling? Har jag fortfarande apnéer? Följ upp din PAP-behandling och få individanpassade råd om hur du får den mest effektiva behandlingen med myAir-appen.

Bli digital

Referens:

  1. ResMed external 14-day clinical study of 23 ResMed patients, conducted between 30/05/2018 – 22/06/2018. Data on file; ID A4387859.