Mary Jos berättelse | ResMed

Mary Jos berättelse

mary-jo-cpap-testimonials-from-sleep-apnoea-patients

“Första gången jag använde CPAP vaknade jag upp utan huvudvärk. Snart behövde jag inte längre gå och lägga mig och sova direkt när jag kom hem. Det var verkligen skönt.” –Mary Jo

Livet innan behandling

Mary Jo är en tvåbarnsmamma med en utmanande karriär som skoladministratör Hon trodde att det var normalt att känna sig utmattad varje dag. Så fort hon kom hem var hon tvungen att lägga sig och vila. Det var först när hon började få kronisk migrän varje dag som hon sökte hjälp hos en neurolog som ordinerade en sömnstudie. Man upptäckte att Mary Jo led av svår sömnapné. Hennes sömnläkare rekommenderade att hon omedelbart skulle starta CPAP-behandling.

Mary Jo hade svårt att acceptera rekommendationen att använda en CPAP-apparat. Hon kunde inte föreställa sig att sova bredvid sin man samtidigt som hon fick CPAP-behandling. Det var en kollega på skolan vars pappa hade behandlats framgångsrikt med CPAP som övertygade henne att prova behandlingsapparaten med en gång.

Situationen i dag:

Första gången hon använde en CPAP-apparat på sömnkliniken vaknade hon utan huvudvärk. När hon väl kom hem tog det dock två veckor att vänja sig vid behandlingen. Under den första veckan slet Mary Jo hela tiden av sig masken så fort hon somnade. Gradvis började hon kunna behålla masken på under längre tidsperioder. Snart led Mary Jo inte längre av huvudvärk och hon behövde inte sova i samma sekund som hon kom hem.

I dag har Mary Jo mer livsenergi än någonsin. Förutom att ägna sig åt familj och karriär har hon nu även tid att cykla. När Mary Jo reser för att besöka familjen har hon alltid med sig sin CPAP-apparat. Hon säger att det har blivit mycket enklare att resa med bil eller flyg för de som måste ha med sig sin CPAP-apparat. Mary Jo tror att om hon inte fått stöd från sin kollega hade hon kanske aldrig bestämt sig för att gå vidare med CPAP-behandlingen. Av den anledningen anser hon att det är viktigt att stötta andra under behandlingen.

Hemort: Wallingford, PA

Symptom: Trötthet, kronisk migrän varje dag

Antal behandlingsår: 2

Masktyp: Näskuddemask

Fritidsintressen: Cykling, resor, hälsa på släkten