Så här väljer du rätt PAP-mask

Börja behandlingen med att hitta rätt PAP-mask

Att välja en mask som både känns bekväm och är effektiv för just dig är ett viktigt första steg i din PAP-behandling. Vi har delat in våra masker i tre kategorier: Minimalist, Frihet och Trygghet. Det gör det lättare för dig att hitta en mask som passar dina behov.

Masker för olika behov

Minimalistiska masker utformade för att vara diskreta, lätta och enkla att använda så att dina sängvanor och din sömn påverkas så lite som möjligt. Frihet med luftslangen riktad neråt.

Utformade för maximal rörelsefrihet under sömnen. Med slangen placerad uppe på hjässan.

Masker som passar alla och alla däremellan. Utformade för trygghet och flexibilitet med alternativet AirTouch för extra skonsamhet.

Älskar du frihet?

Masker med mjukdelen placerad under näsan för en friare känsla. Känslan av minimalism, det lilla och enkla. Du känner dig mer bekväm med hur du ser ut och slipper röda märken på näsryggen. Kategorin Minimalistiska masker innehåller masker som passar dina behov av frihet.

”Jag vill känna mig bekväm tillsammans med min partner.”*
Patient-som-använder-ResMed-AirFit-P10-minimalistisk-näskuddemask
”Det är viktigt att min mask är kompakt.”*
Patient-som-använder-ResMed-AirFit-F30-minimalistisk-helmask
”Ju tystare mask, desto bättre.”*
Patient-som-använder-ResMed-AirFit-N30-minimalistisk-näsmask

Minimalistiska PAP-masker för frihet

Våra minimalistiska masker har utformats för dig som älskar frihet och enkelhet.

En diskret, lätt mask med luftslangen neråt, med kuddar placerade vid näsborrarna samt en QuietAir-ventil som minimerar ljuden under din sömnapnébehandling.

Läs mer

En liten, tyst mask, enkel att använda, med mjukdelen placerad under näsan och med luftslangen neråt och en QuietAir-ventil för en bekväm, tyst sömnapnébehandling.

Läs mer

Den här helmasken har mjukdelen med QuietAir-ventil, placerad under näsan och med luftslangen neråt vilket ger ett fritt synfält och en bekväm, tystare sömnapnébehandling.

Läs mer

Rör du dig mycket i sömnen?

Gör att du slipper röda märken på näsryggen och låter dig röra dig fritt. Slangens placering upptill och ett knärör som kan rotera 360° gör att du när som helst kan vända dig och sova på mage. En kategori med masker för mer frihet att sova som du vill.

”Jag brukar sova på magen.”*
Patient-som använder-ResMed-AirFit-N30i-näsmask-för-mer-frihet
”En slang som inte är i vägen gör jag känner mig friare.”*
Patient-som-använder-ResMed-AirFit-P30i-näskuddemask-för-mer-frihet
”Jag brukar testa olika sovställningar innan jag somnar.”*
Patient-som-använder-ResMed-AirFit-F30i-helmask-för-mer-frihet

CPAP-masker för mer frihet

Om du rör dig mycket i sömnen behöver du en mask med slangen upptill, för mer frihet.

En tyst mask med slangen upptill och näskuddar placerade nedanför näsborrarna. En kompakt, diskret mask som har utformats för att ge dig en god natts sömn med frihet att röra dig hur du vill.

Läs mer

Den här masken har utformats med slangen uppe på hjässan för mer rörelsefrihet. Mjukdelens praktiska placering under näsan ger en bekväm sömnbehandling.

Läs mer

Med den här helmasken kan du sova i vilken ställning du vill och få en säker, bekväm förslutning. Mjukdelen sitter under näsan så att du slipper röda märken på näsryggen. Slangen har du uppe på hjässan för optimal frihet.

Läs mer

Väljer du trygghet i första hand?

Masker som enkelt anpassar sig efter din ansiktsform, ger effektiv förslutning och är kompatibel med mjukdelar i silikon och i AirTouch-minnesskum som ger extra komfort och minskar risken för röda märken i ansiktet. Kategorin Trygghet har masker som passar dig som söker en trygg mask med flexibilitet och säker passform.

”Jag behöver en mask som inte läcker.”*
Patient-som-använder-ResMed-AirFit- N20-flexibel-näsmask
”Jag vill ha en mask som sitter riktigt bra.”*
Patient-som-använder-ResMed-AirFit-F20-flexibel-helmask

Flexibla CPAP-masker med trygghet i fokus

Våra flexibla masker har utformats för dig som väljer trygghet.

AirFit N20 har utformats för att passa olika ansikten. För dig som söker flexibilitet och trygghet. Den anpassar sig efter just dina ansiktsdrag och ger en effektiv förslutning. Om du vill ha extra komfort kan du byta ut den traditionella mjukdelen i silikon mot en mjukdel i AirTouch-minnesskum.

Läs mer

Helmasken AirFit F20 har utformats för att passa alla ansikten och samtidigt ge effektiv förslutning. Den är kompatibel med mjukdelar i AirTouch-minnesskum för dig som vill ha extra komfort. Som prioriterar trygghet och flexibilitet.

Läs mer

FAQ för CPAP-mask

Vad är skillnaden mellan helmasker, näsmasker och näskuddemasker?

PAP-maskens utformning påverkar var tryckluften tillförs och hur masken sitter över ansiktet:

  • Helmasker tillför luft till näsa och mun
  • Näsmasker tillför luft till näsan och täcker inte munnen
  • Näskuddemasker har två mjuka kuddar som levererar luft direkt in i dina näsborrar och täcker inte munnen

Olika masktyper har olika fördelar. En helmask kan till exempel vara ett bra alternativ om du andas genom munnen när du sover, om du lider av allergi eller om du har sned nässkiljevägg eller andra besvär som försvårar luftflödet i näsan.

Vissa personer föredrar den mindre storleken på näsmasken eller näskuddemasken, medan andra uppskattar den trygga känslan av en helmask. Till och med något så enkelt som att man har en mustasch kan påverka hur en mask känns och passar.

Pröva om möjligt olika typer av CPAP-masker. Vi vill göra det enklare för dig att välja och därför använder vi oss av CPAP-maskkategorier som visar hur de olika maskerna motsvarar dina sömnvanor och preferenser. Maskkategorierna utgörs av helmasker, näsmasker och näskuddemasker.

Alla våra masker har en särskild webbsida med videoklipp och råd om storlekar.

Många av våra masker har storleksguide som kan skrivas ut. Skriv bara ut mallen och håll den mot ansiktet för att hitta den storlek på mjukdelen som passar dig. Klicka på länkarna för att hämta storleksguider för följande masker:

Minimalistiska masker:

Masker för mer frihet:

Flexibla masker:

Alla våra masker har en särskild webbsida med videoklipp och råd om hur du hittar en bra storlek.

En mask som passar känns bekväm och ger en stabil tätning så att luften inte läcker ut. Om luft läcker ut från masken (maskläckage) eller ur munnen (munläckage) blir PAP-behandlingen inte lika effektiv.

En mask som inte passar kan kännas obekväm och fungerar inte så bra, så lägg lite tid på att lära dig hur du sätter på dig masken ordentligt. Ta en titt på användarguiden och videoklippen om hur du provar ut masken. Det kan vara praktiskt att använda en spegel eller be någon annan kontrollera om mjukdelen/näskuddarna sitter rätt.

  1. Justera masken innan du ansluter slangen eller startar behandlingsapparaten. Olika tillpassningsprocedurer används för varje masktyp, så följ alltid instruktionerna i bruksanvisningen eller videoklippen.
  2. Dra inte åt masken för hårt. Många tänker att en mask som sitter åt ger en god förslutning, men för en för hårt åtdragen mask kan faktiskt resultera i läckage och dessutom vara obekväm.
  3. När masken sitter bra på ansiktet kan du starta luftflödet. Du kan behöva göra mindre justeringar av mjukdelen och/eller huvudbandet när enheten slås på och mjukdelen har blåsts upp.

Du kan också ladda ned appen myAir utan kostnad. Den erbjuder skräddarsydd coachning och råd baserat på din specifika sömnapnéapparat och masktyp, till exempel tips om hur du löser problem kring maskens tillpassning.

Om du fortfarande har problem med att tillpassa masken kan du be vårdgivaren om hjälp.

Luftläckage kan inträffa av flera olika anledningar. Läs följande vanliga frågor om du vill ha information om hur du identifierar och åtgärdar läckage som orsakas av:

  • Dålig passform eller för hård åtdragning: se ’Maskjustering’
  • Slangdragning: se ’Hur undviker jag ”slangdragning”?’
  • Masktyp: se ’Vad är skillnaden mellan helmasker, näsmasker och näskuddemasker?’ och ’Hur kan jag förebygga munläckage?’
  • Maskstorlek: se ’Hur väljer jag rätt storlek på mjukdelen?’

Om du har munläckage så läcker luft från din mun under behandlingen. Du kanske öppnar munnen medan du sover eller av gammal vana eftersom din näsa är blockerad. Munläckage leder till störande ljud, det är obekvämt och kan dessutom göra dig torr i munnen.

Du kan ladda ned appen myAir utan kostnad. Den hjälper dig att hantera läckage genom att skicka dig varningar när läckagetrösklar överträds och ger dig tips om hur du åtgärdar läckage och löser problem kring maskens tillpassning.

Om du upplever munläckage bara ibland, till exempel när du är förkyld, kan du testa att använda en hakrem vid de tillfällena för att hålla munnen stängd.

Om du ofta upplever munläckage kanske du behöver använda en helmask. Helmasker tillför luft till näsa och mun, så att du är täckt oavsett om du andas genom näsan eller munnen.

Vi har en helmask i var och en av våra maskkategorier: Minimalistisk mask AirFit F30 , Frihetmask AirFit F30i , Mask med flexibel passform AirFit F20.

Alla PAP-masker ger ljud ifrån sig när utandningsluften passerar genom ventilen. Men om masken ger ifrån sig pysande ljud har du förmodligen ett läckage.  Om du upplever läckage är vårt råd att arbeta med din tillpassningsteknik. Se användarguiden för masken, videoklipp om tillpassning och frågan ’Vad orsakar läckage?’ ovan för att få hjälp. Om masken fortsätter att läcka bör du kontakta din hemvårdsleverantör eftersom du kanske behöver en annan masktyp eller storlek.

Om det bara är ljud från maskens luftventil som stör dig eller din sovpartner, kan du med fördel prova QuietAir-ventilen som finns i våra Minimalistiska masker (N30, P10, F30). Den leder försiktigt bort utandningsluften och är utformad för att du/ni ska störas så lite som möjligt.

”Slangdragning” innebär att PAP-slangen drar i masken vilket påverkar förslutningen och orsakar läckage. Om du inte märker att detta händer kanske du tror att masken läcker på grund av ett problem med typen eller passformen, eller börjar dra åt masken av fel anledning, vilket kan orsaka mer läckage.

Många masker designas för att klara ett visst mått av slangdragning. Starta apparaten och dra lätt i slangen, så känner du hur slangdragning känns. Rör dig i sängen så att du märker om slangen ger dig tillräckligt med rörelseutrymme. Om du tror att du behöver en längre slang kan du titta på fler slangalternativ på den här sidan.

Om du rör dig mycket i sömnen, sover på mage eller testar olika sovställningar innan du somnar, kan du med fördel prova designen hos våra frihetsmasker (N30i, P30i, F30i). Konstruktionen med slangen ovanpå hjässan och luftslangen upptill gör att du kan röra dig utan att trassla in dig i slangen.

ResMeds maskmjukdelar är tillverkade av silikon, som är ett hypoallergent material som används i medicintekniska apparater och produkter. Om du inte tål silikon kan de flexibla maskerna AirTouch F20 eller AirTouch N20 vara ett bra alternativ. De här maskerna har en mjukdel i minnesskum som är utformad för att anpassa sig till ditt ansikte.

Vår kategori Flexibel passform kan vara ett bra val om du har känslig hud, kraftig skäggväxt eller bara uppskattar extra komfort. Ramarna på de här maskerna är kompatibla med våra klassiska AirFit-maskmjukdelar och våra AirTouch-mjukdelar i minnesskum, så du kan växla mellan dem som du vill.

Om du bara upplever hudirritation på näsryggen, kan du med fördel prova någon av de små silikonmaskerna som placeras under näsan i våra kategorier Minimalistiska masker och Frihetsmasker.

Läs mer

Om du precis har fått diagnosen kanske du har frågor eller funderingar, eller behöver lite tips och råd. Vi finns här för att hjälpa dig att få en så smidig start som möjligt på PAP-behandlingen.

Börja här

Här berättar patienter som får sömnapnébehandling om sina personliga erfarenheter. De pratar om både för- och nackdelar och delar med sig av tips om CPAP-behandling eller behandling med antiapnéskena.

Berättelser

Med appen myAir kan du följa hur din behandling fungerar direkt i din smarta telefon eller surfplatta. Programmet ingår i alla ResMed Air10- och Air11 apparater.

Bli digital

I användarguiden hittar du relevant information angående varningar och försiktighetsåtgärder som ska tas hänsyn till innan produkten tas i bruk och under tiden den används.

* Citat på den här sidan är inspirerade av synpunkter från patienter och är inte bokstavligt återgivna.